En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Kambodsja

Korrupsjon, nei takk!

2012-02-20
Korrupsjon er en del av hverdagen vår når vi jobber i sårbare samfunn. Å arbeide med fattigdomsbekjempelse i Kambodsja betyr at vi jevnlig møter problemstillinger som utsetter oss for vanskelige valg. 16 og 17. februar hadde alle 20 ansatte i Misjonsalliansens partnerorganisasjon (CRWRC) et arbeidsseminar om hvordan vi aktivt kan ta de rette valgene.

Korrupsjon, nei takk!Ifølge Transparency International er Kambodsja rangert på 18. siste plass av totalt 182 land. I en stor undersøkelse ved samme organisasjon fortalte 84% av de spurte at de hadde betalt bestikkelser til en eller flere tjenestemenn i Kambodsja. Det er naivt å tro at Misjonsalliansen og ansatte i våre fire partnerorganisasjoner ikke møter korrupsjon når vi arbeider med våre diakonale utviklingsprosjekter. Derfor er det viktig at vi snakker om det som er vanskelig, og komme fram til løsninger for hvordan vi kan unngå korrupsjon.

Arbeidsseminaret med staben var deltakende lagt opp, med både diskusjoner, gruppearbeid og presentasjoner for hverandre. Engasjerte diskusjoner og lange samtaler fylte seminarrommet disse to dagene, med bruk av et læringsopplegg av Digni og Wycliffe. Alle som deltok, inkludert utsendingene fra Norge, fortalte om flere eksempler på korrupte situasjoner.

Et eksempel på en slik vanskelig situasjon er når billetøren ved et av fergeleiene over Mekongelva krever 500 Riel mer enn det som står på kvitteringen. På papiret står det riktig beløp over hva det koster å ta bilen over til andre sida. I praksis så gir mesteparten av passasjerene de ekstra pengene fordi de ellers vil måtte vente lenge for å slippe over.

Alle vet at dette er en urettferdig praksis. Ved å snakke om slike situasjoner, så vil det antakelig også bli lettere neste gang å si et klart og tydelig "Korrupsjon? Nei takk!"

En av deltakerne, Kao, forteller at seminaret har hjulpet de ansatte i å motsette seg situasjoner som ender i korrupsjon. - Vi har blitt oppmerksomme på hvordan korrupsjon skjer, og vi har fått overblikk over løsninger som vi kan ta i bruk når vi er i ferd med å bli en del av det.

Kao utdyper: - Mange i Kambodsja blir automatisk en del av det når offentlige tjenestemenn krever ekstra penger ved utstedelse av førerkort til bil og helsetjeneseter. Ofte, når hus er i ferd med å brenne ned, krever brannmennene penger for å slukke brannen

Neste måned så vil flere i staben fasilitere lignende anti-korrupsjons seminar med Misjonsalliansens partnere i provinsene Svay Rieng, Prey Veng, Kampong Speu og i Kampot. 

 

Powered by Cornerstone