En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Kambodsja
Tragedien i Phnom Penh

Tragedien i Phnom Penh

2010-11-23
Mandag kveld hørte vi urovekkende mange sirener i byen. Det var ambulanser som kjørte på veg til den voldsomme ulykka som utarta seg da det braut ut panikk i en tett folkemengde over en av bybroene her i Phnom Penh.

Så langt er 356 mennesker bekrefta døde etter kvelning eller elektrisk støt. Dødstallene stiger og flere hundre er skada. De var en del av de over to millioner besøkende fra hele landet og utlandet som besøkte Phnom Penh denne langhelga. De skulle feire den siste kvelden i Vannfestivalen til ære for Mekong-elva og markering av at regntida tar slutt.

Vi satt på en kafé noen kvartaler unna, og så ikke direkte det som skjedde bortsett fra at vi la merke til alle ambulansene som raste forbi. Vi var ikke overrasket over at skader kunne ha skjedd på grunn av den enorme folkemassen som vandret rundt i byen. I går kunne vi se alvoret, og hendelsen blir tydeligere idet vi snakker med folk og leser avisene.

Ei hengebro over Mekong-deltaet til fastlandet begynte å svaie. Sekunder seinere startet folk å presse på for å komme seg over. Det resulterte i fullstendig panikk, hvorav politiet begynte å sprute med vannkanoner for å få folk til å gå framover. Flere så andre løsninger og hoppa direkte i sjøen for å komme seg unna eller blei selv skubba ut. Der venta sterke elektriske sjokk på grunn av alle lysinstallasjonene for anledninga.

I går blei det vist en del grovere bilder og videoopptak på kambodsjansk tv enn vi har sett i norsk media. Det er vanskelig å forestille seg hvordan sorgen over de omkomne blir bearbeidet. Glimtvis ser vi likevel stearinlys og bilder på gatene der familiene har samlet seg.

Alle våre kambodsjanske kollegaer er i god behold. I morgen er det nasjonal sørgedag, erklærte nylig statsministeren. Tankene våre går til alle som har blitt ramma av ulykka og til deres etterlatte.

Powered by Cornerstone