En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Kambodsja
TRE for første gang i Kambodsja

TRE for første gang i Kambodsja

Misjonsalliansen arrangerer kurs i traumebehandling for lokalpartnere
2015-04-10
-Jeg har allerede lært sparegruppa mi om øvelsene og traumeterapi. Nå har jeg enda mer å lære bort, forteller en fornøyd kursdeltaker Mrs Joh Lily.

I begynnelsen av april arrangerte Misjonsalliansen enda et kurs i behandling av traumer. Dette var det tredje kurset om mental helse og traumer siden august i fjor. Denne gangen var det tre norske lærere og assistenter som underviste i Trauma Release Exercises (TRE). TRE er en enkle øvelser utviklet for å frigi stress, spenninger og traume som lagres i kroppen. Metoden bygger på å mobilisere kroppens egne ressurser,  og gir mer energi og en følelse av indre fred og ro. Dette var første gangen denne metoden ble introdusert av sertifiserte lærere i Kambodsja. TRE for første gang i KambodsjaAnne Britt og ektemannen Olaf viser avslappingsøvelser som frigir energi.

Hjertenært
Anne Britt Sylvareik, Ann Kristin Kaerr og Olaf Peters stilte alle opp frivillig: -Vi ville gjerne komme da vi fikk forespørsel fra Ann Kristin og Misjonsalliansen. Vi har alltid vært nysgjerrig på Kambodsja og nå kombinerer vi det med ferie i Vietnam og jobb,  sier Anne Britt Sylvareik. -Gruppa gav god respons vi lærte mye av dem. Det hele ble veldig hjertenært. At deltakerne også var fornøyde, så vi på mengden gaver og klemmer som ble utdelt i etterkant av kurset. TRE for første gang i KambodsjaKursholderne ble overøst med gaver fra deltakerne. 

Vi har tidligere skrevet om hvordan vi arbeider med fokus på traumer i Kambodsja. Se Vil hjelpe menneske med traume og Å leve med traume.

Partnerskap med psykologorganisasjon
Misjonsalliansen har nå etablert et langvarig samarbeid med den kambodsjanske psykologorganisasjonen Transcultural Pscychosocial Organization (TPO). I tillegg har vi vært så heldig å få frivillige norske og internasjonale instruktører innenfor både Somatic Experiencing  (SE) og Trauma Release Exercises (TRE). 

Til tross for at store deler av befolkningen lider av post-traumatisk stress syndrom, er kunnskapen og behandlingen av dette liten i Kambodsja. TPO er en av de få aktørene innenfor psykisk helse utenom staten, og de er tydelige på at det er altfor lite faglige ressurser og behandlingstilbud innenfor mental helse og traumebehandling. -Det er under 100 psykologer i Kambodsja, sier Vith Kimly, psykolog fra TPO. -Det er en stor utfordring når en tredjedel av folket har psykiske problem med alt fra depresjon, alkoholisme til psykose. TRE for første gang i Kambodsja

Hjelp til selvterapi
25 deltakere var aktivt med på dette tredje kurset i rekka. Tilbakemeldingene fra flere var at dette er er noe de vil lære mer om og som kan hjelpe folk i landsbyen deres. Dette er hjelp til selvhjelp - hjelp til selvterapi- for folk som ikke har tilgang til psykolog tjenester eller andre former for mental helse assistanse. Det krever ingen ekstra ressurser og er lett å gjøre på egen hånd.

Lily er leder i utviklingskomiteen i landsbyen sin, og ser fram til å kunne hjelpe flere mennesker med bruk av traumeterapien og øvelsene hun lærte. - Jeg vil hjelpe folk til å føle seg frigjort, mindre spent og stresset. Det er veldig bra for meg og lokalsamfunnet mitt. Men først må jeg øve meg på familien, sier Lily.

Powered by Cornerstone