En støttegruppe for Misjonsalliansens arbeid i Kambodsja
Torsdag klokka fem

Torsdag klokka fem

2013-07-04
To menn og ei kvinne passerer mens de slår vide floker med armene. Brøl fra en motorsykkel. Ilter bjeffing fra ei bikkje i nabogata. Det er morgen i Phnom Penh.

En soloppgang

I en bydel sør i Phnom Penh sitter jeg på en stol i sjette etasje og ser på at himmelen åpner sine forsmaker på sitt gyllengule fargespill vi kaller soloppgang. Morgenens første bil siger mot bykjernen når klokka slår 0521. En tuktuk-sjåfør vokter gata etter dagens første kunde mens han rugger på en stiv kropp etter å ha tilbrakt natta i sitt eget levebrød. Det elektriske lyset forsvinner med ett, og bydelen blir mørklagt.

Torsdag klokka femVentetid: Før denne tuktuksjåførens første kunder, to unge kvinner på veg til markedet, tøyer han ut ved siden av levebrødet sitt.

Torsdag klokka seks

Det lysner av dag, gatene fylles raskt opp av mennesker, og jeg har satt dørene på vidt gap for å utnytte morgenbrisens naturlige airconditioning. Enmannsforetakene har inntatt gatene; noen fyrer med køl i fastmonterte innretninger på motorsykkelen sin og lager suppe for salg der folk er på veg til arbeid, andre legger ut grillspyd med kylling og gris, mens noen har funnet en nisje i å produsere ferske nudler med sitt mobile kjøkken. Tuktuken kjører ut til sin andre kunde for dagen i retning det lokale markedet.

Hvilken virkelighet velger vi?

Morgenens gjentakelser og tilhørende tall og statistikker definerer ikke Kambodsja alene. Den ene engelskspråklige avisa som trykkes i Phnom Penh, har en sterk tendens til å vise grufulle bilder på forsida og rapportere om problemer og ulykker i landet. Morgenens gjentakelser og tilhørende tall og statistikker definerer heldigvis ikke Kambodsja alene. Det gir et feil bilde av landet med nesten 15 millioner innbyggere. Virkeligheten er egentlig mange virkeligheter med mange gode endringer i et land som er i ferd med å reise seg fra flerfoldige år med borgerkrig.

En ny dag har et nytt håp

Torsdag klokka femLære, lære: Skrivende kvinner i Kandom Pi. Det gir håp å se slike virkeligheter i praksis gjennom arbeidet som Misjonsalliansen er en del av med våre lokale partnere. I forrige uke, for eksempel. Da besøkte vi ei gruppe av 18 ungdommer som hadde starta sin egen sparegruppe med starthjelp av Misjonsalliansens partner KADRA. De sparer 3000 riel ukentlig, et beløp som tilsvarer 4,5 kroner og som er lite for oss men betydelig for disse ungdommene som bor i et land der gjennomsnittlig månedslønn er under 500 kroner. Denne uka viste også en virkelighet av drivkraft fra landsbyen Kandom Pi i provinsen Svay Rieng. 22 kvinner i alle aldre hadde samlet seg for å lære å lese og skrive av hverandre, under samme tre, med hver si tavle, med hvert sitt kritt.

 

Velkommen til å støtte unge og eldre kambodsjanere på vegen til bedre virkeligheter! Du kan blant annet støtte prosjektet i lese- og skrivekurs, melde deg som fadder for et barn eller en ungdom eller bli fast giver til Misjonsalliansens utviklingsarbeid i Kambodsja.

Powered by Cornerstone